Onnistuneen verkkopalvelu-uudistuksen avaimia ovat asiakasymmärrys, selkeät liiketoimintatavoitteet, tekninen osaaminen – ja oikea kumppani. Huolellinen suunnittelu, ketterä toteutus ja jatkuva optimointi varmistavat, että uusi verkkopalvelu tukee organisaationne kasvua ja tarjoaa asiakkaillenne erinomaisen käyttökokemuksen. Nitrolla on laaja-alaista osaamista ja monipuolista kokemusta niin suurten ja haastavien kuin pienten ja napakoiden verkkoprojektien läpiviennistä tehokkaasti, onnistuneesti ja laadukkaasti.
Huolellinen nykytilan analyysi ja liiketoiminnan tavoitteisiin sidottu tahtotila auttavat väistämään sudenkuopat matkan varrella.
Tunnista nykyisen verkkopalvelun vahvuudet ja heikkoudet.
Määritä uudistuksen tavoitteet liiketoimintastrategian pohjalta: Luo mittaussuunnitelma, jossa tavoitteet määritellään mitattavaan muotoon. Dataa on paljon, joten mieti mitä tavoitteita priorisoit.
Mieti projektin onnistumisen kannalta tärkeimmät sidosryhmät ja sitouta ne mukaan heti alusta lähtien.
Rajaa ja roolita uudistus oikein ja realistisesti. Jos uudistus on resursseihin nähden iso, mieti voidaanko se toteuttaa useammassa vaiheessa. Huomioi myös, mikäli sisältöjen hyväksynnässä tarvitaan lakiasiantuntijoiden apua tai muuta erityisosaamista.
Nitron laatii aina projektin alussa projektisuunnitelman, joka luo uudistukselle raamit ja selkeyttää aikatauluja, tarpeita ja vastuualueita. Tarvitsetko apua lähtötilanteen analyysiin, tavoitemäärittelyyn tai mittaussuunnitelman tekemiseen? Autamme mielellämme – pyydä tarjous.
Mitä paremmin olet perillä asiakkaidesi tarpeista, sitä paremmin uusi verkkopalvelusi niihin vastaa – ja sitä paremman asiakaskokemuksen pystyt tarjoamaan.
Tee käyttäjätutkimuksia, kuten haastatteluja, kyselyjä ja käytettävyystestejä. Myös markkinatutkimusten tarjoamaa dataa kannattaa hyödyntää.
Kerää analytiikkadataa nykyiseltä sivustolta ja tunnista käyttäjäpolkujen pullonkaulat.
Luonnostele käyttäjäpersoonat: ne auttavat muistamaan, että sivustoa ei tehdä käyttäjille vaan ihmisille.
Laadi asiakaspolut, joista selviää asiakkaan kulku sivustolla saapumisesta konvertoitumiseen ja jälkimarkkinointiin.
Tee avainsanatutkimus ja kartoita parhaat hakutermit sisällöntuotannon tueksi.
Lue lisää: Hidexin uusi käyttäjälähtöinen sivusto kerää kehuja asiakkailta
Kolmannessa vaiheessa sivuston rakenne ja sisältö alkavat hahmottua. Mitä paremmin alkuvaiheen kartoitus ja tarvemäärittely on tehty, sen suoraviivaisemmin tämän vaihe saadaan vietyä läpi.
Määritä verkkopalvelun tärkeimmät toiminnot, sisällöt ja sisältörakenne. Määrittelyn tukena voidaan hyödyntää esimerkiksi sisältötyöpajoja, joissa laajempi joukko pääsee esittämään näkemyksensä.
Luo sisällöllinen ja visuaalinen konsepti, joka palvelee loppukäyttäjää ja uudistuksen tavoitteita ja on brändinne näköinen ja mukainen.
Luo UX-/UI-suunnitelma, josta selviävät verkkopalvelun rakennuspalikat ja suuntaviivat. Dokumentoinnissa kannattaa hyödyntää Design Systemiä – digitaalisen palvelun ohjeistoa. Se helpottaa sivuston jatkokehitystä ja takaa johdonmukaisen toteutuksen. Lue mikä on Design System ja mihin sitä käytetään.
Tarvitaanko sivustolle uutta kuva- tai videomateriaalia? Tee suunnitelma ja sovi materiaalin tuotannosta kumppanien kanssa.
Tee suunnitelma sivuston analytiikasta käyttäjäliikenteen seuraamiseksi. Muista myös sivuston SEO-optimointi: se parantaa löydettävyyttä hakukoneissa ja vaikuttaa myös maksetun hakukonemainonnan tehoon.
Kun konseptointi, sisältösuunnittelu ja UX-/UI-suunnittelu tehdään käsi kädessä, toteutus saadaan pidettyä tehokkaana ja ketteränä. Nitro on mielellään apuna kaikissa vaiheissa – tai tarpeen mukaan vain osassa. Ota yhteyttä, niin jutellaan tarpeistanne.
Teknologiset alustat ja työkalut on hyvä valita ensisijaisesti sivuston pitkäaikaisia tarpeita tukeviksi, mm. käytettävyys ja skaalautuvuus sekä sisällön helppo päivittäminen huomioiden. Oikea teknologinen alusta valitaan määrittelyvaiheessa, jossa tarpeet ja tavoitteet tunnistetaan ja priorisoidaan.
Huolehdi, että toteutusvaiheessa tieto kulkee avoimesti kaikkien osapuolten välillä. Näin mahdollisiin esille nouseviin kysymyksiin saadaan nopeasti vastaus. Tiimissä olisi hyvä olla monenlaista osaamista ja monipuolisia näkemyksiä: toimitusjohtajan ajatus tarpeista saattaa olla hyvin erilainen kuin myyntihenkilöstöllä tai sisältöä päivittävällä viestintätiimillä.
Testaa sivusto ja sen toiminnallisuudet. Toimintavarmuuden ja käytettävyyden ohella on hyvä kiinnittää huomiota mahdollisiin sisältöpuutoksiin.
Varmista, että verkkopalvelu täyttää lain vaatimukset tietosuojan ja evästeiden osalta: asenna evästehallintatyökalu (CMP) ja kerää käyttäjistä dataa vain, jos he ovat antaneet siihen suostumuksensa. Lue lisää: Datavastuullisuus on tie läpinäkyvään digitaaliseen maailmaan.
Valmistaudu siirtymään vanhasta järjestelmästä uuteen: tiedota myös sisäisesti tulevista muutoksista.
Valmista tuli – vai tuliko sittenkään? Verkkosivuston julkaisu on iso askel, mutta se on vasta alku.
Julkaise verkkopalvelu vaiheittain tai big bang -mallilla.
Kerää palautetta sisäisesti ja ulkoisesti. Seuraa käyttäjädataa ja tutki, miten palvelu toimii käytännössä.
Tee jatkuvia parannuksia ja optimointeja. Jatkuva tekninen ja sisällöllinen kehittäminen varmistaa, että sivusto pysyy kunnossa ja palvelee käyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla pitkälle tulevaisuuteen.
Varmista sivuston löydettävyys: SEO-optimoinnin ohella SEM (Search Engine Marketing) on hyvä kanava käyttäjäliikenteen lisäämiseen. Pyydä tarjous SEM-strategiasta ja -kampanjasta.
Verkkopalvelun uudistus on monipolvinen ja -mutkainen prosessi – mutta onneksi et ole urakan kanssa yksin. Nitron asiantuntijat ovat tukena projektin jokaisessa vaiheessa, monipuolisen ja pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Ota yhteyttä, niin katsotaan mistä voisimme aloittaa.
Kirjoitus on osa Nitron kolmiosaista verkkosivu-uudistusopasta, jolla autamme asiakkaitamme rakentamaan parempia verkkopalveluja. Lue myös muut osat:
Meno kuin huopatossutehtaalla? Katso milloin on korkea aika uudistaa verkkosivusto
Sisällöistä saavutettavuuteen: Näin varmistat verkkosivu-uudistuksen onnistumisen
Ota yhteyttä ja selvitetään miten voisimme olla avuksi.