Valitut Palat teki joitakin aikoja sitten ns. lompakkotestin etsiessään maailman rehellisintä kaupunkia. Toimittaja ”hävitti” 16 kaupunkiin ympäri maailmaa 192 lompakkoa ja jäi odottelemaan mitä tapahtuu. Maailman rehellisimmäksi kaupungiksi todentui Helsinki, 11 lompakkoa palautui 12 hävitetystä. Lissabon oli pahnan pohjimmainen, vain yksi kukkaro tuli takaisin.
Tämä ei yllätä suomalaisia, tokkopa muitakaan. Kädenpuristuksemme on tunnetusti maailman luotettavin. Miten tämä sitten liittyy markkinointiin ja markkinointiviestintään? Me olemme monessa mielessä poikkeuksellinen kulttuuri. Insinööriperimämme ja systemaattinen tapamme ajatella tekee meistä erityisiä. Itsevarmuutemme jää kuitenkin hetkittäin tarpeettoman alhaiselle tasolle. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että kun me teemme täällä jotakin erinomaista, vaikkapa markkinoiden parhaan tuotteen kaikilla mittareilla mitattuna, teemme siitä sen jälkeen maailman suurimman salaisuuden.
Markkinointiviestinnällisen luovuuden saralla olemme nousseet merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Meillä on mm. useita toimistoja, jotka ovat paitsi tehneet suomalaisille asiakkailleen kansainvälisen tasoista työtä myös nousseet hyvin lähelle alan kirkkainta valokeilaa. TBWA\Helsinki on kohonnut edustamansa ketjun valioiden joukkoon, hasan & partnersin vahva brändi ja maine on edelleen hyvin tunnettu maailmalla – näiden lisäksi mm. Bob the Robot, Bond, SEK, Ivalo, Miltton ja Folk Finland johdonmukaisesti yllättävät luovuudellaan. Tämän päälle vielä moni pienempi sinivalkoinen toimisto pystyy taitavuudellaan niin ikään kansainvälisen tason luoviin ratkaisuihin.
Luovuudesta meillä on todistusvoimaa. Lisäksi edellä mainittu rehellisyytemme ja systemaattisuutemme – se insinööri äidinmaidossamme – antaa meille kilpailuedun tavassamme toimia. Me olemme kansainvälisiä kollegoitamme enemmän kiinnostuneita mittaamisesta ja työmme vaikutuksista. Brassi-AD:n hieroessa leiskaa, me keskustelemme enemmän asiakkaan panostuksen vaikutuksesta. Mutta tästä emme ole pitäneet riittävästi meteliä. Ehkäpä se on liian sisäänrakennettu ominaisuus, ehkäpä luulemme, että muut muualla tekevät sitä myös, jopa paremmin. Näin ei kuitenkaan ole. Tämän näkee selvästi, kun vertaa vaikkapa maailmalla olevien Effie-entryjen sisältöä, tavoitteiden ja tuloksen suhdetta sekä tapaa esittää ne. Analyyttinen luovuus on meille erityistä. Ja tämä tarjoaa markkinointiyhteisöllemme mahdollisuuden positioitua vahvemmin myös osana globaalia alan yhteisöä. Prosentteja saa Alkosta, euro ei koskaan valehtele – ja tämän saatamme hyvinkin ymmärtää muita paremmin, kiitos perimämme.
Nitrossa me jalkautamme hybridistrategiaa. Sen keskeinen pyrkimys on yhdistää strateginen brändiymmärrys, luova tarinankerronta, teknologinen osaaminen ja korkeatasoinen tuotanto. Haluamme olla omavarainen One-Stop-Shop, jotta asiakkaamme olisi helpompaa kohdata monimutkainen markkinointiviestinnän nykymaailma. Toki toimimme luontevasti myös muiden kumppanien kanssa. Keskeinen osa hybridistrategiaa on mittaaminen ja sormi pulssilla -asenne. Samalla kun jatkuvasti kohotamme rimaa mm. luovan tarinankerronnan saralla, varmistamme sen, että bang for the buck tapahtuu. Yksinkertaista tämä ei ole, mutta helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.
Mikäli suomalaisesta markkinointiviestinnästä tehtäisiin omanlaisensa lompakkotesti, uskon vahvasti siihen, että sijoituksemme olisi kärkiluokkaa muiden maiden joukossa. Suomalaisten markkinoijien lompakot olisivat varmasti saaneet tuhdisti täytettä, sillä se on ollut keskeinen päämäärä jo matkalla pelialueelle. Jatkakaamme siis tätä, mutta menkäämme myös rinta reteemmin rottingilla puhumaan tästä alamme kansainvälisille alustoille. Ties vaikka jotain jännittävää tapahtuisi.