Siirry sisältöön

Blogi /

Nitro somepostaus navigaatio testaus 1920x1080

Case Volkswagen.fi navigaatiotestaus – mutusta faktoihin

Julkaistu 13.1.2021

Nettisivujen testaus on erinomainen tapa saada lisätietoa verkkosivujen toimivuudesta, jota olettamalla ei voi selvittää. Toteutimme asiakkaallemme Volkswagenille sivuston navigaatiotestauksen, jonka tavoitteena oli auttaa kävijöitä löytämään etsimänsä asia sivustolta sekä helpommin että nopeammin. Testauksessa hyödynsimme tunnettuja UX-metodeja kuten Card Sorting ja Tree Testing.

Card sortingin avulla tutkimme minkä aiheiden alle käyttäjät kokevat eri asioiden kuuluvan. Samalla testasimme vaikuttiko jonkin aiheen nimeäminen eri tavalla sen ymmärrettävyyteen. Tree testissä rakensimme keinotekoisen navigaation ja suunnittelimme testitehtävät käyttäjille, jonka avulla pystyimme testaamaan tositilanteessa ovatko tehdyt muutokset toimivia. Näistä saatujen tuloksien pohjalta rakensimme vielä kertaalleen uuden, keinotekoisen navigaation ja valitsimme tehtävät mitä oli tarve vielä validoida eli testata uudestaan.

Löydettävyys sivustolla parani paikoittain jopa huimat 64 %! Testauksien ohessa löysimme myös muita hyödyllisiä huomioita koskien verkkosivustoa; löysimme käyttäjälle epäselviä termejä, sisältöjen yhdistämistä tarvitsevia sivuja sekä asioita, joita on tarve nimetä uudelleen. Testauksessa onkin antoisaa tulosten analysointi, joka tuo yleensä paljon muutakin tietoa kuin testattavana ollut asia, joka hyödyttää sekä asiakasta että käyttäjää.