Digipalvelulaki laajenee kesäkuussa 2025 koskemaan uusia toimijoita. Saavutettavuutta edellytetään nyt entistä laajemmin. Laki laajenee koskemaan mm. kuluttajaverkkokauppoja (poissulkien mikroyritysten verkkokaupat), kuluttajien pankkipalveluja, henkilöliikenteen palveluja sekä viestintäpalveluja. Vaikka digipalvelulain muutokset eivät koskisi juuri Teidän toimintaanne, saavutettavuuteen kannattaa aina panostaa, sillä se takaa toiminnallenne mahdollisimman laajan asiakaskunnan ja takaa yhtäläiset käyttömahdollisuudet rajoitteista huolimatta. Nitron käytettävyys- ja saavutettavuusauditointi tarjoaa sinulle kokonaiskuvan verkkopalvelusi käyttökokemuksesta sekä siihen vaikuttavista asioista. Asiantuntijamme käyvät läpi verkkosivusi saavutettavuuden ja peilaavat sitä WCAG 2.1 -ohjeistoon. Arvioimme mm. värien kontrasteja, käyttöliittymän loogisuutta, sisältöjen luettavuutta ja rakennetta sekä navigoinnin helppoutta. Kerromme miten verkkosivusi voisi olla käyttäjälle entistä intuitiivisempi ja miten mahdolliset saavutettavuusongelmat saadaan korjattua. Lue alta lisää mitä saavutettavuus- ja käytettävyysauditointi sisältää ja pyydä tarjous!
Auditointi auttaa varmistamaan, että sivujen värit ja niiden kontrastit täyttävät vähimmäisvaatimukset näkörajoitteisille käyttäjille. WCAG 2.1 -standardin mukainen värien ja kontrastien käyttö takaa sujuvan käyttökokemuksen myös muille käyttäjäryhmille esimerkiksi tilanteissa, joissa kirkas aurinko vaikuttaa käyttökokemukseen. Riittävä värikontrasti tukee myös mm. ikänäköisten käyttäjien käyttökokemusta.
Typografian osalta tutkitaan esimerkiksi teksisisällön luettavuutta ja selkeyttä. Saavutettavat fontit ovat riittävän suuria ja selkeitä, jotta ne palvelevat kaikkia käyttäjiä, myös niitä, joilla on näkörajoitteita tai oppimisvaikeuksia.
Auditoinnissa arvioidaan verkkosivuston interaktiivisten elementtien, kuten linkkien, painikkeiden, karusellien ja lomakkeiden, käytettävyys ja saavutettavuus. Näin varmistetaan, että käyttäjät pystyvät hyödyntämään sivuston kaikkia toimintoja helposti. Interaktiivisten elementtien kehittäminen myös parantaa jokaisen käyttäjän asiakaskokemusta ja parantaa konversioastetta.
Interaktiivisissa elementeissä tärkeää on niiden käytön loogisuus sekä käyttökokemusta tukeva microcopyt. Tärkeä osa interaktiivisten elementtien saavutettavuutta on niiden käyttäjälle antama reaktio eli vastine toimintaan.
Tekninen toteutus vaikuttaa verkkopalveluiden saavutettavuuteen merkittävästi. Osana auditointia tutkitaan mm. palvelun latausaikoja ja suorituskykyä, teknistä navigoitavuutta ja avustavan teknologian käyttömahdollisuuksia sekä virheiden käsittelyä ja hallintaa.
Osana auditointia tutkitaan palvelun responsiivisuutta, eli sitä miten se toimii erilaisilla näyttöpäätteillä ja käyttötavoilla.
Navigaatio on tärkeä osa verkkosivuston saavutettavuutta ja käytettävyyttä. Navigointi pitää onnistua myös vaihtoehtoisilla tavoilla kuten näppäinnavigoinnilla tai avustusteknologioita hyödyntäen.
Auditoinnin avulla varmistetaan, että verkkosivuston navigointi on helppoa ja intuitiivista kaikille käyttäjille ja että navigaatio ohjaa käyttäjiä tehokkaasti haluttuihin kohteisiin. Arvioimme sisältöhierarkian loogisuuden, teknisen toimintakyvyn sekä selkeän terminologian ja annamme kehitysehdotuksia.
Semanttisella saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että sivuston eri elementtejä, esimerkiksi otsikkotasoja ja lomakkeita, käytetään ja nimetään oikealla tavalla. Semanttisuus on erittäin tärkeä saavutettavuuden aspekti erityisesti lukulaitteita/ohjelmistoja käyttäville, mutta semanttisella menestyksellä vaikutetaan myös paljon orgaanisiin SEO-tuloksiin.
Saavutettavuusauditointi varmistaa, että sivuston sisältö on selkeästi strukturoitu ja merkitty, jotta kaikki käyttäjät voivat liikkua sivustolla helposti. Semanttisesti oikeaoppista sivua on helppo ja miellyttävä lukea, ja asiakokonaisuudet ovat selkeitä.
Saavutettavuusauditointi sisältää verkkosivujen sisällön auditointia sekä Call-to-Action (CTA) -painikkeiden ja elementtien arvioinnin.
Auditoinnin avulla varmistetaan, että CTA-painikkeet ja microcopyt ovat selkeitä ja ymmärrettäviä sekä viestivät käyttäjille johdonmukaisella ja loogisella tavalla siitä, mihin käyttäjää ollaan ohjaamassa.
Samalla varmistetaan, että esimerkiksi elementtien tekstivastineet ovat oikeaoppisesti toteutettu ja että auditoitavien näkymien sisältö on yleisesti selkeää ja ymmärrettävää.
Ohjaukset ja ohjeet ovat merkittävässä osassa läpinäkyvää ja eettistä käyttöliittymäviestintää.
Verkkopalvelun saavutettavuusauditointi etenee seuraavanlaisesti:
Valitaan yhdessä auditoitavat näkymät ja määritellään auditoinnin laajuus. Näkymien valinnassa huomioidaan esimerkiksi toistuvat rakenteet, liiketoiminnallinen merkitys ja näkymät, joissa on paljon kävijöitä.
Toteutamme saavutettavuusauditoinnin ja dokumentoimme tulokset ja huomiot raporttiin.
Käymme palaverissa raportin läpi asiakkaan kanssa sekä selitämme auki havainnot ja niiden merkityksen. Autamme asiakasta priorisoimaan toimenpiteet ja ymmärtämään muutoksen vaikuttavuuden.
Luomme sivuston saavutettavuusselosteen tai päivitämme havainnot olemassa olevaan selosteeseen.
Sovimme mahdollisista jatkotoimenpiteistä ja saavutettavuuden seurannasta.
Meillä kohtaavat äärimmäisen vahva liiketoimintalähtöinen strategia- ja konseptiosaaminen sekä markkinointitoimenpiteiden huippulaadukas toteutus kanavasta riippumatta.
Asiantuntijamme hallitsevat strategialähtöisen brändityön, luovan tarinankerronnan sekä monikanavaisen markkinointiviestinnän huikeaa teknologia- ja tuotanto-osaamista unohtamatta.
Palvelussamme korostuvat asiakkaidemme mukaan sitoutuneisuus, hyvä hinta-laatusuhde sekä markkinoiden kärkeä oleva projektijohto. Ei hullummin sanottu heiltä.
Head of Growth